For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Oorlog tussen landen is het grootste directe risico in 2025. Desinformatie en misleiding worden als de grootste korte-termijnrisico’s gezien. Op lange termijn vormen milieurampen de grootste bedreiging. Dit blijkt uit het Global Risks Report 2025 van het World Economic Forum (WEF), dat woensdag 22 januari op de jaarlijkse conferentie in Davos wordt gepresenteerd. Het Amsterdam Centre for Business Innovation (ACBI) van de UvA verzamelde als partnerinstituut de gegevens voor Nederland. ‘Oorlog, misleiding en milieuproblemen zetten de wereld onder druk. Samenwerking is nu belangrijker dan ooit!’, aldus ACBI-directeur en hoogleraar Strategie en innovatie Henk Volberda.

Het Global Risks Report 2025 presenteert de bevindingen van de Global Risks Perception Survey 2024-2025 (GRPS), een onderzoek dat inzichten verzamelt van meer dan 900 experts (risico-experts, beleidsmakers, wetenschappers en leiders uit de industrie) wereldwijd. Het rapport bestaat uit een analyse van mondiale risico’s op directe, korte en lange termijn. De analyse is bedoeld om beleidsmakers te helpen een balans te vinden tussen acute crises en lange-termijnprioriteiten.

De belangrijkste bevindingen:

  • Oorlog tussen landen is het grootste directe risico in 2025.
    Bijna een kwart van de respondenten ziet gewapende conflicten tussen staten als de grootste dreiging. Dit laat zien hoe de geopolitieke spanningen wereldwijd toenemen en hoe landen steeds meer verdeeld raken.
  • Desinformatie ondermijnt vertrouwen en stabiliteit.
    Desinformatie en misleiding worden als de grootste korte-termijnrisico’s gezien. Ze kunnen chaos veroorzaken, het vertrouwen in overheden schaden en het moeilijker maken om samen te werken aan wereldwijde crises.
  • Milieurampen vormen de grootste bedreiging op lange termijn.
    Over tien jaar zullen milieuproblemen de wereld domineren. Extreme weersomstandigheden, het verlies van biodiversiteit en de instorting van ecosystemen vormen de grootste gevaren voor de toekomst van onze planeet.
Wereldwijde risico's gerangschikt naar ernst op korte en lange termijn
Wereldwijde risico's gerangschikt naar ernst op korte en lange termijn

Negatieve outlook

Puttend uit bijna twee decennia aan originele gegevens over risicoperceptie, waarschuwt het Global Risks Report 2025 voor een wereldwijd risicolandschap waarin gewapende conflicten, milieurampen en desinformatie en misleiding de grootste risico's vormen. De resultaten laten volgens Volberda een overwegend negatieve outlook voor de wereld zien op korte termijn, een outlook die naar verwachting op lange termijn zelfs zal verslechteren. Terwijl 36% van de wereldwijde experts een verhoogde kans verwacht op wereldwijde rampen in de komende twee jaar, verwacht bijna twee derde van hen dit in de komende tien jaar.

Komst van een multipolaire of gefragmenteerde orde

Tegen de achtergrond van de systematische verschuivingen in de mondiale machtsdynamiek, klimaat, technologie en demografie vergen deze wereldwijde risico’s een extreem groot aanpassingsvermogen van landen. Twee derde van de wereldwijde experts verwacht dat er in het komende decennium een multipolaire of gefragmenteerde orde zal ontstaan, waarin middelgrote en grote machten nieuwe regels en normen uitdagen en vaststellen, maar ook handhaven.

Risico’s verkleinen

‘De bevindingen in het Global Risk Report zijn zorgwekkend’, zegt Volberda tot slot. ‘Het beeld sluit aan bij wat we in de wereld om ons heen zien. Toch ben ik hoopvol: als we de handen ineen slaan en sterker inzetten op samenwerking tussen landen, vooral binnen Europa, kunnen we de risico’s verkleinen.’