For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Het Noord-Brabantse bedrijf Protix, dat eiwitten en vetten produceert voor de verduurzaming van diervoeding, heeft de Nederlandse Innovatie Prijs 2020 gewonnen. De prijs is een erkenning voor de innovativiteit van het bedrijf, dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. De Nederlandse Innovatie Prijs komt voort uit de Nederlandse Innovatie Monitor en is een initiatief van het Amsterdam Centre for Business Innovation van de Amsterdam Business School van de UvA. De uitreiking vond op maandagavond 19 oktober plaats in het tv-programma De Wereld van Morgen van AVROTROS.
Het team van Protix, met juryvoorzitter Henk Volberda (tweede van links)
Het team van Protix, met juryvoorzitter Henk Volberda (tweede van links)

De jury roemde de vooruitstrevende rol van het bedrijf om via innovatie in te spelen op duurzaamheidsvraagstukken. Profix legt het accent hierbij op verduurzaming en circulariteit van de voedselketen. Zo heeft Protix een volledig nieuw en geautomatiseerd productieproces ontwikkeld, waarbij op een efficiënte wijze en met voedselresten als grondstof proteïne (eiwitten) worden ontwikkeld uit insecten. Slimme algoritmes en robotica worden bij dit geavanceerde proces ingezet zodat het groeiproces van insecten op het niveau van een larf of krat kan worden gestuurd. De groei die het bedrijf uit Bergen op Zoom in relatief korte tijd heeft gemaakt - van startup naar scale-up - werd eveneens genoemd door de jury. Profix werkt samen met een breed scala van externe partijen, waaronder kennisinstellingen. Ook de visie van het bedrijf om duurzaamheidsvraagstukken aan te pakken met de bijbehorende portie durf en doorzettingsvermogen, bleef niet onopgemerkt door de jury.

Transitie in de voedselwaardeketen

Juryvoorzitter Henk Volberda: ‘De winnaar is een voorbeeld van hoe innovatie in de bredere zin van het woord bijdraagt aan het aanpakken van maatschappelijk relevante vraagstukken, in dit geval bij de voedselvoortbrengingsketen. Hierbij heeft het bedrijf durf en doorzettingsvermogen getoond om dat te verwezenlijken met een geavanceerd proces. Door proteïne als ingrediënt voor dier- en visvoeding te verzorgen, levert het bedrijf eigenlijk ook op een indirecte wijze insecten als voedingsstoffen aan consumenten, bijvoorbeeld via kippenvlees. De vooruitstrevende aanpak van Profix wordt momenteel toegepast bij de dieren- en visvoeding en heeft de potentie om toegepast te worden in tal van andere voedselwaardeketens. Vroeg of later krijgen tal van waardeketens te maken met een sterker accent op duurzaamheid. Protix speelt proactief in op deze transitie.’

Selectie

De Nederlandse Innovatie Monitor 2020 staat aan de basis van de Nederlandse Innovatie Prijs. Voor dit onderzoek zijn circa 14.000 bedrijven benaderd, waarvan er ongeveer 1.000 hebben meegewerkt. Na aanvullend onderzoek, waaronder deskresearch en interviews, zijn tien bedrijven genomineerd voor de prijs. Vervolgens zijn hieruit drie finalisten geselecteerd: Bolesian, Demcon en Protix. De jury, die onder meer keek naar nieuwe oplossingen van het bedrijf, vooruitstrevendheid op technologieën, aandacht voor menselijk kapitaal, ondernemerschap en samenwerking, wees uiteindelijk Protix aan als winnaar.

Jury

De jury, voorgezeten door Volberda, bestaat uit: Hans Boumans (Technology Transfer Manager TNO), Lotte de Bruin (directeur Nederland ICT), Thomas Grosfeld (specialist Innovatie en Topsectorenbeleid VNO-NCW), Mariëtte Hamer (voorzitter Sociaal-Economische Raad), Geert Huizinga (directeur Belangenbehartiging FME), Mark Pehlig (plaatsvervangend voorzitter Koninklijke NLingenieurs), Sjaak van der Tak (voorzitter LTO Glaskracht Nederland), Doekle Terpstra (voorzitter Techniek Nederland), Focco Vijselaar (directeur-generaal Bedrijfsleven en Innovatie, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat) en Pieter Waasdorp (directeur Ondernemerschap, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat).